Postoji mjesto nedaleko od Hrvatske gdje se možete razbaškariti u pristupačnom wellness/zdravstvenom raju kojeg smo posjetili prije dva tjedna na studijskom putovanju, gdje možete dobiti u svakom slučaju povoljniju cijenu nego bilo gdje drugo u Hrvatskoj.
Zamislite da na jednom mjestu, u opuštajućem ambijentu i ugodnoj dokolici, imate cjeloviti pristup uslugama ljekovitog planinskog wellnessa, kombiniranog s medicinskim tretmanima. Zamislite da imate za sebe tjedan do dva apsolutne posvete sebi, svim svojim boljkama, umornim leđima, kompletnom krvožilnom sustavu. Da u potpunom miru pregledate sve što je godinama bilo zanemareno, nedostupno, preskupo ili jednostavno niste imali vremena pričekati na sve te silne redove po bolnicama kroz beskonačne liste. Nadomak Teslića, očekuje vas poznata Banja Vrućica gdje smo u 3 dana posjete imali priliku uživati u gastro i wellness ponudi ovog kompleksa.

Na obroncima blagih brežuljaka i obroncima planine Borje u neposrednoj blizini grada Teslića u središnjem dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, smjestila se Banja Vrućica. Ovaj zdravstveno turistički kompleks diči se sa najvećim brojem noćenja u zemlji. Godine 2019., koja je bila rekordna po svim turističkim pokazateljima, Banja Vrućica ostvarila je preko 239.000 noćenja a sa 290 zaposlenih i dugododišnjim iskustvom na području medicine i wellnessa brojnim je gostima iz Hrvatske prvi izbor u potrazi za pristupačnim a kvalitetnim tretmanom.

Ovaj moderno opremljen kompleks usred planine, upotpunjavaju četiri lijepa hotela – Kardial, Posavina, Srbija, Hercegovina. Na raspolaganju su vam komforni bazeni te brojni sportski tereni, staze za šetanje, trčanje i biciklizam, hoteli su povezani sustavom hodnika tako da je sve pregledno i lako dostupno kod odlazaka na pretrage i tretmane unutar dijagnostičkog modernog kompleksa koji sačinjava integralnu cjelinu Banje Vrućice. Ni gastronomska ponuda ne zaostaje.

Mi smo odsjeli u hotelu Kardial čija nas je gastro ponuda sa prezentacijom tradicijskih jela u modernom ruhu, posve ugodno iznenadila jer smo zbog programskih posjeta dolazili na večeru kasnije nego je ubičajeno a svejedno nas je obe večeri čekala mirisna, brižno prostrta trpeza.

Pogled sa sobe pruža romantičnu vizuru brežuljaka i Crkve, a treći dan našeg posjeta isti ovaj isti prizor bio je obavijen mekanim snijegom. Poželite li se odmarati u Kardialu, pogledajte aktualne ponude: Wellness aranžmani, Post Covid-19 rehabilitacija i Novogodišnji aranžmani a potonje možete bukirati: direktno ili preko domaće agencije abctravel.hr/tours/banja-vrucica. Poželite li neke dodatne programe dodati svom rasporedu, predlažemo aktivnosti poput banja-vrucica.com/planinarski-izlet gdje ćete kroz outdoor aktivnosti, svjedočiti ljepoti tajanstvenih planina kojima obiluje ovaj kraj.

 

Banja Vrućica je svoje ime dobila po ljekovitoj termo-mineralnoj vodi koja izvire na temperaturi od 38°C. Ljekovita voda u mekanom snježnom ogrtaču, iskustvo je koje mi dalmatinci i primorci smatramo očito vrlo privlačnim u svojoj egzotici, pa nekako ne čudi podatak da su te rekordne 2019 godine više od trećine gostiju bili hrvati, iz Istre, Dalmacije, ponešto iz Slavonije i naravno iz Zagreba, negdje oko 88.000 noćenja. Za umirovljenike ovo je mjesto dobre odluke, tako smo saznali da su hotel nakon 10 dana boravka taman napustila čak četiri autobusa umirovljenika iz Hrvatske.

Banja Vrućica prati najnovije trendove rehabilitacije što pokazuje i uvođenje novog zdravstvenog programa – hiperbarična oksigenoterapija koja je namijenjena rehabilitaciji osoba oboljelih od dijabetesa, psorijaze i polineuropatije te kod osoba koje su imale srčani i moždani infarkt. Proces rehabilitacija se obavlja u modernom terapijskom centru koji se prostire na 4.500 kvadratnih metara. Tu je i moderno opremljena apoteka, laboratorij, slana soba, ruska sauna, sobe za masaže, prostorije namjenski pravljene za elektro, magneto, termo, kinezi i balneo terapije, biserne kade i dva bazena sa termomineralnom vodom.

Poželite li uljepšati osmijeh na raspolaganju je i moderno opremljen stomatološki centar kao i laboratoriji. Ako ste više za wellness varijante odmora možete se opustiti u nekoj od brojnih sauna (finska, infracrvena, oriental, biosauna), masaže (aroma masaža, holistička antistres masaža, masaža vulkanskim kamenjem, čokoaroma spa masaža, medicinska masaža, sportska masaža, te razni velnes rituali), i fitnes centar.
I zanimljivost za kraj, sve svoje goste domaćini besplatno testiraju na povratku na COVID, ukoliko za prelazak granice vaša zemlja traži potvrdu.

HAJDUČKE VODE

Još jedna zanimljiva postaja našeg press putovanja bile su Hajdučke vode. Ovaj atraktivan kompleks čine hotel, restoran i neodoljivi SPA centar u kojem plivate ili se opuštate u sauni s pogledom na obilan mekani snijeg vani.

foto: Hajdučke vode arhiva

Hajdučke vode smještene su na nadmorskoj visini od 810 metara, svega 23 km od Teslića i 60 km udaljeni od Banjaluke. Gastronomska ponuda hotela bazira se na tradicionalnoj domaćoj kuhinji sa vrhunskim specijalitetima od kojih se gotovo sve nabavlja u suradnji s lokalnin proizvođačima iz okolice od kojih se dobavlja med, kukuruzno brašno, meso, sirevi.

Možete se prepustiti pune duše i nepca odličnoj usluzi u etno restoranu “Hajdučka vatra”. Pokraj hotela su izgrađeni nogometni tereni s travom, teren za tenis, igralište za odbojku, košarku i rukomet, ski staza, igralište za djecu, kao i staza za šetnju, trčanje i vožnju bicikla u borovoj šumi ukupne dužine 2500 m.

A pored wellness čarolije, ovdje možete istražiti i Borje putem off road avanture, tako da unajmite kvadove i malo se provozate planinom u maniri pravih avanturista. A kad ste već tamo, poslušajte zanimljive priče i legende o hajduku Kosti i njegovoj družini, nazdravite rakijama od hajdučke trave ili vinom Hajdučki zavjet, i svakako posjetite ovaj neobičan kontrast surove prirodne ljepote i modernog hedonizma.

Zahvaljujemo se Danijelu Petroviću, direktoru Turističkog ureda Teslić, Aleksandru Radoševiću, izvršnom direktoru za operacije, marketing i prodaju ZTC Banja Vrućica, na pozivu i prilici da upoznamo ovaj zanimljiv i lijep kraj okrunjen snijegom, mističnim planinama, obilnim i ukusnim platama, i toplim srdačnim domaćinima.

Fotografije: arhiva uredništva, Slobodan Kadić, Karin Mimica, PR Banja Vrućica naslovna fotografija

Korisni linkovi:

Turistički ured Teslić

Banja Vrućica

Hajdučke vode

Hotel Restoran Rođo

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.