Puno je divnih starina i povijesnih znamenitosti utisnuto u reljefe gradskih ulica,  spomenika kulture na razmjerno malo prostora, Šibenik ima više nego ijedan grad u Europi. Razlog više da krenem ponovno, s odličnom ekipom blogera i novinara prema Krešimirovom gradu, da obiđemo nekoliko atrakcija, krajem travnja kad je vrijeme idealno a cijeli grad je ionako atrakcija na otvorenom.

Šibenik ima čak ima 24 crkve, 6 samostana, 2851 stubu u staroj gradskoj jezgri i rodni grad je brojnih talenata i velikana.Petar Krešimir IV, Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac, Faust Vrančić, Arsen Dedić, Vice Vukov, Mišo Kovač, Ivo i Vinko Brešan, Dražen Petrović, Špiro Guberina..

Gdje se smjestiti?

Mi smo se smjestili u Armerun hotelu, prekrasnom kamenom zdanju u srcu grada. Smješten ispod gradskih bedema s pogledom na modri šibenski kanal i čudesne zalaske tamo gdje se rijeka Krka ulijeva u Jadransko more. Armerun nas je zagrlio dobrodošlicom počevši od pogleda na more pa do apsolutno najboljeg doručka na dalmatinskoj obali. Armerun je pjesma Dalmacije i oda hedonizmu. Svakako ga posjetite dok ga strani turisti nisu prebukirali ovog ljeta, što će zasigurno biti slučaj.

Gdje ručati ako vam se žuri a volite tradicijsku finu spizu?

Ako želite ručati kako su jeli naši stari, nepretenciozno i bez izvolijevanja posebno bez dugog čekanja, odite u Marendu. Jeli smo svašta. Od bunceka do sardela, krumpir salate, crvenog i bijelog kućnog vina.

Gdje ići na desert

Gdje god doručkovali, ručali ili večerali, ostavite mjesta za desert. Apsolutno najukusniji kolači čekaju vas u slastičarni Yum. Yum je kombinacija francuskog šika i dalmatinske tradicionalne genijalnosti. Od kolača izbor je bio na pladnju od sveg po malo. Planuli su bez milosti Katedrala, šibenski botun, šibenska kapa a najviše bodova od svih sudionika je dobila torta od slijedećih sastojaka:

Mousse od karamelizirane bijele čokolade

Homemade karamela s vanilijom

omemade pasta lješnjak

Čokoladni brownie

Krokant od hrskavog keksa, lješnjaka i mliječne čokolade

Gradske kulturne atrakcije:

Tina Biluš, vodičica nas je odvela u razgled Šibenika, a najzanimljiviji dio je bila posjeta akademskom slikaru Zvonimiru Vili. Zvonimir Vila ( 1966. ), akademski slikar i grafičar zagrebačko-šibenske provenijencije, autor je jedinstvenog djela, brončane skulpture “Šibenik stina”, izrađenoj po narudžbi Turističke zajednice grada Šibenika.

Osim grafikom, bavi se kiparstvom i slikarstvom, a njegovi su najčešći motivi povijesni, vjerski, ali ga privlači i nadnaravno. Danas je svakako jedan od rijetkih bakropisaca koji su ostali vjerni srednjovjekovnoj grafičkoj tradiciji u izvornom obliku. Sam prostor je nekako arhaičan i eteričan, svjedoči o talentu i ranjivosti umjetnika, a ni natpis nije tu slučajno:

Nakon šetnje okolnim gradskim ulicama, trčanja za šibenskim macama koje su posve cool i ne šljive turiste pol posto osim ako ih ne nahrane, imali smo po rasporedu posjetu Tvrđavi Svetog Mihovila. Imali smo čast doći na prvi dan otvorenja Tvrđava i to uz koncert Songkillersa i Vinka Ćemeraša.

Tvrđava Svetog Mihovila – pod anđeoskom zaštitom uz najbolji ritam

Sveti Mihovil, nije to bilo kakva tvrđava, u njoj vam mladi vodiči svojim sloganima otisnutim na majicama Let s rock, prepričavaju povijest Šibenika a mi u njima gledamo i vidimo ne prošlost, već najbolju budućnost grada. Nema ljepše razglednice od predobrog spoja prošlosti i budućnosti kroz te mlade zaposlenike, zaljubljene u svoj posao! A pogled je nezaboravan i doista ste iznad mora a ispod neba kako oni to vole reći.

Koncerti tokom sezone

Tražite li najbolju koncertnu lokaciju gdje ćete na sedamdesetak metara iznad razine mora uživati u odličnoj muzici i prekrasnom pogledu ali isto tako i uživati u interaktivnoj priči o povijesti grada, posjetite ovu tvrđavu. Smještena na položaju ispod koje je mogla pratiti razvoj srednjovjekovnog Šibenika, na strmoj stijeni. Ime duguje crkvi posvećenoj arkanđelu Mihovilu. Zbog svog zanimljivog izgleda i atraktivnog položaja, danas je prepoznata kao jedna od najprestižnijih pozornica u regiji. Naime, prije nekoliko godina na tvrđavi je izgrađena ljetna bina s preko 1.000 mjesta na kojoj se izvode brojni događaji poput koncerata, mjuzikla, kazališnih festivala, predstava te filmskih projekcija.

Songkillersi su otvorili sezonu Tvrđava, pa smo uživali u dobroj glazbi i fenomenalnoj atmosferi.

Čuvar povijesti – svjetionik budućnosti, Tvrđava svetog Nikole

Svakako posjet Šibeniku planirajte kroz posjet ovoj obrambenoj ljepotici do koje je bio planiran razgled naš idući dan. Da bi do nje došli, treba se voziti jedinim prirodnim morskim putem do Šibenika – kanalom svetog Ante, nazvan po svetom Anti opatu, dugim oko 2500 metara. Možete obići tvrđavu kroz sat vremena, doznati brojne detalje o gradnji ovog složenog vojno obrambenog kompleksa, kanalu i crkvi svetog Ante, morskom tunelu ‘Hitlerove oči’, te nekadašnjoj vojarni koja je postala set za snimanje filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’. Sve to uz sjajne vodičice koje na brodu tumače kako je počeo cijeli svijet izgradnje tvrđave. Dovoljno je znati par zanimljivih činjenica:

Gradnja tvrđave je bila jako skupa, koštala je oko 40.000 dukata. Za usporedbu, ugarski kralj Ladislav Napuljski prodao je čitavu Dalmaciju Veneciji za 100.000 dukata.

Zahvaljujući njenom impresivnom i zastrašujućem izgledu, Šibenik nikad nije bio napadnut s mora. Posade neprijateljskih brodova povlačile bi se čim bi je ugledale. U povijesti stoga nisu zabilježene značajnije pomorske bitke na ovom lokalitetu. Godine 2017., u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi republike Venecije od 15. do 17. stoljeća”, Tvrđava sv. Nikole upisana je na listu svjetske baštine UNESCO-a, zajedno s fortifikacijama iz Zadra, Kotora, Bergama, Peschiere del Garda i Palmanove.

nastavak čitajte na originalnom blogu.

fotografije: Domagoj Sever, Dear Leader Joe, Anita Žuvela

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.