I tako, sjedite negdje na drugom kraju svijeta, neke tople rujanske noći u Moskvi na festivalu Circle of Light i shvaćate da iako ste u životu proživjeli svašta kako lijepog tako i ružnoga, da ste svejedno blagoslovljeni lijepim stvarima. Moskva spada u te, nenadane darove…

Na poziv Odjela za sport i Turizam Vlade Moskve, koji je organizirao trodnevnu turu za desetak novinara iz svijeta kao i za 15ak domaćih (ruskih) novinara, boravili smo u Moskvi od 21. – 23. rujna 2018.
Puno toga smo vidjeli i istražili u to malo vremena no jedna stvar je za Moskvu ključna a koju svakako uzmite u obzir kod planiranja njenog razgleda.

Njena veličina i njena elegancija.  Moskva je prostrana, široka, Moskva je veličanstvena. Kada pokušate svjetskim metropolama pridodati određeno svojstvo, onda bi rekli da je ovo grad ledene, zapanjujuće ljepote i vatrene duše.  Kad bi postojao ledeni glečer pod kojim se skriva vatra, tako i Moskva čuva nešto u sebi od tih čudesnih proturječja.

Moskva je fotogenična iz svakog ugla, i trebalo bi punih tjedan dana vremena za ovjekovječiti sve dragulje arhitektonske i kulturne baštine koji su na licu Moskve ispričali priču o burnim vremenima carske dinastije Romanov, pa do vladavine komunizma, hladnoratovskih previranja ili današnje moderne Rusije.
Stoga planirate li izlet Moskvom, svakako unajmite vodiča ili krenite u organizirani razgled. Jednostavno, za sve što želite vidjeti i istražiti, nećete imati dovoljno vremena. Grad je velik i svaki njegov predio nudi mnoštvo priča i atrakcija.

Moskovski Crveni trg – živa razglednica slavne povijesti

Odvojite nekoliko sati za Crveni trg, veličanstveno moskovsko središte koje se gradilo od 14. do 17. stoljeća. Zlatne kupole koje niču pred okom posjetitelja, pretvaraju moskovsku razglednicu u nadrealni prizor a pred vama se nehotice pojavljuju  isječci bajki o ruskim kraljevnama, zlatnim jajima, čudesnoj ruži,  ljepotici i zvjeri, brojnim carevima, hrabrim ratnicima, Vasilisi Premudroj, babi Jagi, i ostalim arhetipskim sadržajima kojima obiluju slavenske bajke.

Romantičari će se upravo tu poželjeti slikati u zimsko vrijeme kada su zlatne  kupole prekrivene gustim slojem pahuljastog snijega, no nama je savršeno poslužio i predivan ljetni dan.

Tu je i slavni Kremlj, mjesto iz kojeg su stolovali Ivan Grozni, Staljin, Jelcin, Gorbačov a danas njime upravlja predsjednik Vladimir Putin. Pred vama se nižu mjesta koja treba svakako posjetiti: slavni GUM robna kuća prepuna zanimljivosti:

zatim Bolshoi Teatar, Katedrala Krista Spasitelja, već spomenuti Kremlj.. Cijeli Trg je živa razglednica bogate povijesti i još bogatije kulture a na svakom koraku otkrit ćete nešto novo i poželjeti slikati sve što vidite (0vo je primjerice slikano nedaleko od hotela President).

nastavak pročitajte na Hotspots.net.hr

ili poslušajte emisiju  Moscow na HRT HR 2.program.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.