Jedan od najizdašnijih i najdarežljivijih dalmatinskih plodova svakako je maslina. Postojano i vjerno prati opstanak čovjeka u regiji, služeći mu svojim nezahtjevnim blagodatima. Procjenjuje se da na području Dalmacije postoji negdje oko 4.5 milijuna stabala maslina, što je fascinanatan podatak ako se usporedi sa brojem stanovnika u Dalmaciji.

20170107_100258-1024x576

Sveto stablo i simbol Dalmacije, izdržljiva dugovječna maslina, krije u sebi brojna ljekovita svojstva. Jeste li znali da je drvo masline može živjeti i više od 3000 godina i da se u samoj Bibliji spomenula više od 1000 puta?
Najranija poznata uporaba lista masline u medicinske svrhe čini se da potječe od drevnih Egipćana. U njihovoj se kulturi list masline smatrao simbolom nebeske moći. Od tada naovamo, stoji nam raspolaganju sa svim svojim benefitima, prednostima, mogućnostima i zdravim opcijama čiji puni potencijal još ne nalazi potpunu primjenu u Hrvatskoj. Šteta je tim veća jer nam je maslina posve dostupna, lako održiva, zahvalna za održavanje..jednom riječju – sveta biljka.

20170107_101505-1-1024x576

LIŠĆE MASLINE – BOGAT IZVOR ZDRAVLJA, DOSTUPNO I U PRVOM DOMAĆEM ČAJU SA KORČULE
Drevna ljepotica krije u svom lišću brojne tajne zdravlja, dugovječnosti zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima. Maslinov list tako može poboljšati različita stanja od upale pluća, gripe, meninigtisa, hepatitisa B, herpesa, infekcija mokraćnog sustava kao i kod bržeg oporavka od kiruških infekcija.

DSCF7013

Ljekoviti sastav koji se nalazi u maslinovom listu smatra se da jača imuno sistem, smanjuje krvni pritisak, ublažava kolesterol, smanjuje koncentraciju šećera u krvi, pomaže bržem oporavku organizma od upalnih stanja i djeluje revitalizirajuće na opće stanje organizma. Brojni svjetski i domaći brandovi u kozmetici, koriste upravo maslinovo ulje kao neizostavan eliksir mladosti i ljepote. 
Prednosti konzumacije maslinovog lista su brojne, a Hrvatska se može pohvaliti i prvim domaćim čajem od maslinovog lista koji je zadovoljio stroge svjetske kriterije i ukrcao se na Slow food arku okusa.

DSCF7009

‘Arka okusa’ je veliki online katalog hrane kojoj prijeti nestanak, tj. ugroženih tradicijskih proizvoda, a projekt su 1999. godine zajednički pokrenuli Slow Food Fondacija za bioraznolikost i Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu.

Nastavak bloga o prvom domaćem čaju lista masline, pročitajte na izvornom linku

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.