Prošlogodišnji posjet Baranji, učvrstio nas je u uvjerenju da je Baranja naša soul food destinacija koju treba redovito posjećivati svake godine, te smo se veselo organizirali i krenuli joj u susret.

Baranja je carstvo u svakom smislu riječi, dobre hrane, neobičnih mjesta egzotične ljepote,  te ako osjetite zov divljine i avanturistički poriv za istraživanjem dalekih krajeva, slobodno krenite prema Kopačkom ritu, njenim mirisnim vinogradima, ili bilo kojem od baranjskih mjesta. Prva i obavezna postaja neka bude općina Bilje.

Većina prirodnih atributa destinacije kao što su Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero, lovački dvorac Eugena Savojskog vam se nalazi u u Bilju ili nadomak Bilja, sa  organiziranim aktivnostima.
Općina Bilje sa svojim smještajnim kapacitetima zauzima čak 50% udjela u cijeloj Osječko – baranjskoj županiji, sama raspolaže sa preko 400 ležaja raspoređenih u 38 smještajnih kapaciteta sa brojnim turističkim seljačko obiteljskim gospodarstvima, izletištima, kampom i hotelom Lug sa 4 zvjezdice, dok se gastronomska ponuda može istraživati u 7 restorana smještenih u Bilju, Lugu, Vardarcu, Kopačevu, Podunavlju i Zlatnoj gredi.

Zahvaljujući našoj domaćici putovanja, Danijeli Mihaljević iz TZO Bilje, obišli smo nova mjesta. Prva točka našeg putovanja bila je  Citadela. Ovaj restoran otvoren je davne 1978 godine u baranjskom selu Vardarac.


Ručak ispod otvorene sjenica koja je izrađena na tradicionalan način s krovom od trske, stupcima od greda starih preko sto godina, popločena starom ciglom, doživljaj je sam po sebi. Tradicionalna baranjska hrana, ovdje se nudi u svim mogućim kombinacijama a mi smo degustirali ukusan Perkelt.

Najljepša terasa u Hrvatskoj – jer pogled je bitan

Iznenađenjima nema kraja kad obilazite Baranju. Jer iza ručka, čekala nas je najljepša terasa u Hrvatskoj, kako je zaključio kolega Vlado Šestan iz Travel Advisora. Prije dolaska tamo, na putu smo stali i zastali diveći se vizuri vinograda i oblaka:

Najljepša terasa u Hrvatskoj – jer pogled je bitan

Iznenađenjima nema kraja kad obilazite Baranju. Jer iza ručka, čekala nas je najljepša terasa u Hrvatskoj, kako je zaključio kolega Vlado Šestan iz Travel Advisora. Prije dolaska tamo, na putu smo stali i zastali diveći se vizuri vinograda i oblaka:

A onda smo došli u Barrique, ili, lokaciju najljepše terase u Hrvatskoj. Caffe & wine bar Barrique  nalazi se tik pored Augustinčićeva spomenika „Pobjeda“ te se sa terase objekta pruža jedan od najljepših pogleda na Dunav, selo Batinu te susjednu Srbiju i Mađarsku.

Tu se možete okrijepiti s nekoliko vrsta kava, velikim izborom pića i napitaka kao i odličnom ponudom vina baranjskih vinara. Što smo i napravili:

U wine baru, možete degustirati vina vinara koja su prepoznata diljem Hrvatske i svijeta kao primjerice – Gerštmajer, Kolar, Pinkert, Kalazić, Kočevar, Szabo, Kusić, Belje. 

Spomenik batinskoj bitci

Red je spomenuti i ovaj spomenik, koji se savršeno uklopio u dunavsku vizuru pa vam prenosimo tekst s web stranice Caffe & wine bar Barrique na kojoj usput možete rezervirati vlastitu vinsku degustaciju. Poslije se možete hvaliti vinskim fotkama na Faceu ili Instagramu:

nastavak bloga pročitajte na portalu: explorecroatia.eu

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.