Ponovno smo posjetili Sisak. Grad o kojem smo već dosta izvještavali, ne prestaje iznenađivati svojim pozitivnim kontrastom. Malen grad, na čijem obodu smireno počiva gusta smaragdna šuma a u centru istog teče rijeka Kupa. Šuma i rijeka s Starim gradom tvore neobičnu kompoziciju tišine ali i neodoljivog pulsa prirode.

Biciklističke staze na svakom koraku i mnoštvo drvoreda kao i uređenih parkova u Sisku, dočekat će vas atmosferom prisnog poznanstva. Jer u Sisku je sve tako poznato i prisno, blizu i pregledno, da jednostavno imate dojam kao da ga nekako odprije znate.

Rijeka Kupa je ultimativni simbol grada Siska i popirište brojnih manifestacija tokom godine, rijeka koja teče zajedno s ljudima i postala je temeljno tkivo grada, njegova žila kucavica i nezaobilazno mjesto brojnih namjena – odmora, relaksacije, ispovjesti, sporta, ronjenja, manifestacija. Zapisi drevnih vremena čekaju vas na svakom uglu grada, neometano teku nimalo se zabrinjavajući oko protoka ljudskog vremena te ako ste dovoljno senzibilni, možete osjetiti njihov šapat.

Gradski muzej Sisak
Prva postaja na jednodnevnom izletu je bio posjet Gradskom muzeju Sisak. Posjetili smo otvorenu izložbu Sisački mamut, autora Maria Carića.

Mogli smo tako vidjeti sedamnaest osteoloških primjeraka ostataka vunastog mamuta pronađenih na području grada Siska. Naglasak izložbe je zabavno-edukativnog karaktera uz pristupačnost i prezentabilnost, zbog interesa i zanimanja najmlađih koji na ovaj način mogu svašta naučiti.

Razgledali smo i bogatu ponudu nakita u souvenir shopu a sviđa li vam se išta od bogate ponude, možete slobodno naručiti i preko njihovog webshopa.

Da, dragi čitatelji, ovo nije bilo kakav muzej već i tehnološki napredan hram kulture, imate i webshop i odličnu ponudu zanimljivih artefakata putem weba.

Antička Siscia
Arheološka zbirka antike brojčano je najveća zbirka Gradskog muzeja Sisak sa nekoliko desetaka tisuća predmeta koji potječu uglavnom sa područja grada Siska, a obuhvaćaju različita područja života rimske Siscije. Najveći dio predmeta potječe sa arheoloških istraživanja, zaštitnih i sustavnih, a dio je pribavljen otkupom i darovanjem. U tom slučaju radi se uglavnom o slučajnim nalazima iz rijeke Kupe.

Najveći dio predmeta obuhvaćaju keramičke posude i ulomci tih posuda. U manjem broju nalaze se i staklene i metalne posude, a također je dosta velik broj keramičkim svjetiljaka.

Predivna skulptura koja prikazuje antičku božicu pobjede, izloženu u Gradskom muzeju Sisak.

Čigoč, selo roda – o rodama i ljudima

Ovaj biser hrvatske baštine smješten je na desnoj obali rijeke Save, uz riječni rukavac Tišina. Zbog velikog broja gnijezda na krovovima drvenih posavskih kuća, selo Čigoč je 1994. godine proglašeno Prvim Europskim selom roda.

Rode su živopisne baš kao i ljudi. Jednako se vole ili ne vole, a ženske rode su izuzetno snalažljive i okretne, čak i u ljutim nevoljama.

Priča o snalažljivoj rodi iz Čigoča 
Doznali smo ultra zanimljivu priču o jednoj rodi koja je kao samohrana mama podigla gnijezdo  na rasvjetnom stupu. Kako je silom prilika ostala bez stalnog partnera koji se odlučio za novu i mlađu rodu (a koja ju je usput i ozlijedila žestoko se boreći se za svog mužjaka u želji da eliminira konkurenticu), tako je sirota roda bila primorana postati samohrana.


Na sreću, drugi rodan iz susjednog gnijezda koji je pozorno motrio susjednu ljubavnu dramu (također zauzet), odlučio je ispraviti nepravdu i dati rodi potporu, te svaki put kad bi njegova partnerica odletjela iz gnijezda, poduzetno bi uskočio u gnijezdo ostavljene rode, sve dok se njegova supruga ne bi vratila.
Priča ipak lijepo završava. Roda se iduće godine sretno vratila u Čigoč s novim dečkom, mlađim mužjakom.
Mi se nadamo da je zaboravila stresnu godinu, te u povoljnijim uvjetima podigla novi pomladak.

MUŽILOVČICA – Lonjsko polje


Ovaj predio inače se naziva selom lastavica, nalazi se u srcu Parka prirode Lonjsko polje. No nas nisu dočekale lastavice, već simpatična obitelj crnih svinja. Zaključili smo kako ove svinje žive u odličnom ambijentu i hrane se jako zdravo.

Nastavak pročitajte na portalu Hotspots.net.hr

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.