Zaljubljenici u iskonsku prirodu, doista se ne moraju brinuti kod ideje gdje i kamo pobjeći te uspješno umaknuti stresu makar na jedan dan.
Bilo da ste željni samo domaće hrane i susreta s atraktivnim seoskim domaćinstvima, bilo da ste zaljubljenici u slapove, rječice i 150 nijansi zelenog i tišine koja spokojno miluje naše šumarke, bilo da samo volite dobru staru šetnju ili bicikliranje – bezbroj prilika za udahnuti ljepotu i (poprilično kisika) vam neće nedostajati.
A možete se inspirirati i romantikom, pa na bilo kojoj od zelenih oaza upriličiti romantičan piknik za dvoje ili se jednostavno dobro zabaviti s dobrim društvom. Izbor je na vama. A mi smo izabrali nekoliko najzanimljivih zelenih mjesta, istinskih dragulja koji neće ostaviti ravnodušnim ni jednog izletnika.

OGULIN/KLEK

Svega 2 km od autoceste Zagreb Split, smjestio se zavičaj bajki – Ogulin. Teško je objasniti zašto i kako, no u Ogulinu i okolici vlada uistinu vilinsko ozračje.
Da li je to zbog Đulinog ponora, čudesnog Kleka, ili jezera Sabljaci, Ivanine kuće bajki ili ponosnog Frankopanskog kaštela, teško je reći.
Kako bilo, okolica je jednostavno magična i treba je istražiti, i obavezno se popeti na Klek. Nije teško kako se čini.

vrh-Kleka-zima_page-TZ-Ogulin
Klek, foto: TZ grada Ogulina

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA – PROSTRANI KONTINENTALNI DRAGULJ

Kulturne, prirodne, sakralne, gastronomske i brojne druge posebnosti, ljepote prirodnog okruženja  Zagrebačke županije, njenih interijera dvoraca, kurija i privatnih oaza kulturne baštine i seoskih domaćinstava s pravom čine ovu županiju preporučenom domaćom destinacijom 2014/2015. Među spomenicima kulture i povijesne baštine zelinskog kraja ističe se svojim značenjem Zelingrad, srednjovjekovni čuvar putova  koji se smjestio na sjeveroistočne obronke Medvednice,u samo srce zelinske gore, oko 5 km sjeverno od Zeline. U blizini se nalaze i izvrsna seoska domaćinstva, koja su samo jedan od brojnih aduta Zagrebačke županije.

0.Naslovna-slika-1024x525
foto: M.Vrdoljak, TZ Zagrebačke županije

Žumberak – Samoborsko gorje

Nemojte propustiti ovo područje koje je još 1999 proglašen Parkom prirode. Kako doći do ove ljepote, informirajte se na linku  i krenite u istraživanje  ovog područja koje obiluje zelenim pašnjacima, bistrim zrakom, dobrim ugostiteljskim objektima a odmor i okrepu možete potražiti poslije u Samoboru.

Slavonija i Baranja – Kopački rit

Tihi zov divljine i iskonska povezanost čovjeka i prirode u Kopačkom ritz, istinski dirne sve prirodoljupce.
Susret s Kopačkim ritom dramatičan je susret prirode u svoj njenoj kompleksnosti i raskoši, mjesto je to koje bi valjalo uvrstiti u obavezne izlete još od školske dobi.

Hrvatsko Zagorje – Bajka na dlanu koju vrijedi istražiti dok je stranci nisu posve otkrili

Rajski predjeli najljepših brežuljaka osvojit će vas svojom smirenom vilinskom ljepotom i darežljivom prirodom.
A brojni restorani, kleti, seoska domaćinstva i sve bolja SPA/relax ponuda, kad tad će u ovu malenu hrvatsku Toscanu privući i neke nove investicije.

gal-sl3_800x532-Klet-Kozjak-Zagorje
fotografija: www.klet-kozjak.hr

Požeško – slavonska županija

Ljubitelji vrhunske vinske kapljice, gastro nomadi istančanog nepca,potražite svoj izletnički zaklon u Požeško -slavonskoj županiji!
Ova županija čija priroda nudi nevjerojatan spektar raskošnog kolorita prirodnih ljepota, čuva u svojim skutima brojne dodatne prednosti, od kojih su gurmanski gušti pri samom vrhu.
Ukoliko (posve razumljivo) malo zgriješite s gastro užicima, možete uživati i u aktivnom odmoru.
Tako možete biciklirati i sagorjeti kalorije koje ste nakupili zahvaljujući poznatom slavonskom gostoprimstvu.

Ili se izgubiti na ovakvoj livadi prepunoj suncokreta?
Okrenuti leđa brigama a lice svjetlosti ovog prekrasnog kraja, te se prepustiti neponovljivom zalasku sunca nad ravnicom?

S ovom prigodnom fotografijom završavamo pregled našeg povratka prirodi. Naša lista blaga je svakako predugačka da stane u jedan tekst. Možemo (opet) samo uskliknuti kako smo sretni što živimo u malenoj zemlji gdje je sva blaga i atrakcije teško pobrojati, te se nadamo da ćete se uputiti tragom naših preporuka i otkriti ljepotu mjesta koja su uživo još ljepša.

Izvorni blog pročitajte na Croatia Hotspotsu.

fotografija naslovnice: privatan album

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.