Ovog srpnja posjetili smo Loznicu kao gosti Turističke organizacije grada Loznice, kroz posjet atraktivnom trodnevnom festivalu LilaLo koji se posljednjih godina nametnuo kao vodeći festival ovog područja sa gotovo tridesetak programa, osmišljenih za svačiji ukus i sve generacije.

Loznica je lijep vibrantan, živahan mali grad smješten u podnožju mistične planine Gučevo. Nadomak Loznice (6km) smješten je mitski Tršić (čuveno selo gdje se rodio Vuk Stefanović Karađić) a isto toliko je udaljena i poznata Banja Koviljača.

Brojne su zanimljivosti kojima je prošlost utisnula biljeg  u Loznici i oko Loznice, kao što je muzej Jadra, crkva Pokrova Bogorodice, Manastir Tronoša, manastir Čokešina, spomenici na Gučevu, u Tekerišu, Dragincu, kao i etno selo Tršić. No ono što definitivno izdvaja ovaj gradić od drugih njemu sličnih, drevni je običaj paljenja  lila uoči berbe.

Za neupućene, paljenje lila je stari običaj, omiljen među djecom, mladima, starijima, cijela Loznica treperi pred Petrovdan u svjetlu vatrenih proplamsaja koje podjednako razvesele i mlado i staro. Lile se izrađuju od kore divlje trešnje ili breze koja se osuši te postavi na drveni štap. Običaj paljenja lilanja simbolizira sagorijevanje svih ovozemaljskih grijeha, kako u srcu tako i u duši.

Lilanje se odvija uoči velikog crkvenog praznika Petrovdana a kult vatre prisutan od davnih vremena, simbolizira Božju svjetlost koja čisti,sagorijeva ali i štiti svijet od zloga. Vjeruje se da se paljenjem lila potiče rast sunca koje upravo na Petrovdan polako jenjava.

Turistička organizacija grada Loznice na čelu s direktoricom Snježanom Perić, od 2018. godine  uvidjevši potencijal ovog događanja, organizirala je svake godine sve raskošniji  festival koji je nadrastao stari običaj i prometnuo se u kulturno umjetnički scenski spektakl, u kojem mnoštvo događanja  protutnji kroz Loznicu i njenu okolicu u šarenom i živom kolažu boja, koncerata, živih kipova, street art performera, uličnih svirača, izložbi, kulturnih evenata, a kulminira paljenjem lila na brojnim lokacijama u samom u gradu i ponad grada, na glavnom gradskom vidikovcu.

Srpanj tako postaje idealan mjesec za posjetiti Loznicu, pa nismo ni mi odoljeli pozivu te smo se (unatoč izazovima pandemijskih putovanja), brzo organizirali i stigli na festival, zajedno sa kolegama iz Slovenije, BiH, Makedonije.

Popijte kavu u poznatom Kursalonu čiji raskošan interijer još uvijek priča priče slavne prošlosti kada su u ovoj banji uživali i Dositej Obradović i Vuk Karadžić,  ovdje se liječio i  srpski Vožd Karađorđe. A gost raskošnih balova bio je i Kralj Aleksandar Karađorđević.

Mi nismo otišli na bal, ali smo imali prilike odgledati zanimljivu folklornu manifestaciju u sklopu LiLaLo festivala, ples Kolo za dukat, a dukat dobiva par koji najduže izdrži plesati u kolu.

Zanimljiva legenda
Legendu u imenu Banje Koviljače spominje i Vuk Karadžić u svojim zapisima. Dvjema sestrama Vidi i Koviljki, otac je ostavio veliko blago da učine nešto dobro i korisno s njim, te je Vida odlučila sazidati veliki grad na obližnjoj planini koji se nazvao Vidojevica dok se Koviljka odlučila u podnožju Gučeva sagraditi veliki grad. Ostaci legendarnog Koviljkinog grada i danas postoje na brdu Gradac.

Manastir  Tronoša – sveti hram mira i spokoja

Ovaj srednjovjekovni manastir s fascinantno uređenim vrtom, nalazi se 4 km od Tršića. Izgrađen je 1317 godine kao popudbina Katarine, žene kraja Dragutina. Crkva u ovom manastiru obnovljena je 1599., godine a u njemu je napisan poznati Tronoški ljetopis. Njegova se kopija čuva u manastiru a original u Beču. Pored samog manastira, ne propustite posjetiti suvenirnicu gdje možete kupiti domaće pripravke raznih ljekovitih krema i ulja, uz domače čajeve, med i rakije. Napijte se iz česme u Tronoši ili kupite vodu koja se prodaje na području Loznice, koja je  zaštitni brand ovog područja.

 

Rijeka Drina – vijugava ljepotica s finim plažama

Kraljica ovog područja, svjetlucava rijeka Drina, jedna je od najdužih rijeka na Balkanu a posebno bogatstvo ove rijeke je njen bogat podvodni svijet. U njenim vodama možete uloviti mladicu, pastrmku, lipljana a u donjem toku skoblja, klen, šarana, mrenu, smuđ, štuku ili čak soma. A što napraviti kad ste tako blizu Drine? Posjetiti poznato Etno selo koje je svojevrsni spomenik rijeci.

Etno selo Sunčana Reka je živopisan svijet ugostiteljskih objekata iz kojih primamljivo cvrče i dime se miris najfinije ribe i mesa a između etno kućica na drvu i plaže, u miru šeću magarci i konji. Možete ovdje jahati, kupati se, voziti quadovima, čamcima, fijakerima, možete popiti omiljeno pivo ili kavu u šarmantnim objektima tik uz nekoliko uređenih riječnih plaža. Svakako treba probati i njihovo predjelo koje na pladnju objedinjava duvan čvarke, pirotsku peglanu kobasicu, kobasice od magarca i Zlatarski sir.

Želite li prespavati direktno uz samu rijeku u novo izgrađenim sojenicama gdje ćete se osjećati posve skriveni od svijeta na povišenom skloništu, posjetite Drinsku lagunu.

Ljubitelji prirode, chillanja uz bazen i vrhunskog zalogaja, na svega 7 km od Loznice posjetit će Etno selo “Azbuka”. Etno kompleks izgrađen je u tradicionalnom stilu u okruženju bajkovitih šuma i livada, uz potpuni komfor suvremenog izazovnog doba. Sve je tu uređeno, posloženo i presloženo za potpuni relax. Potok, šuma, domaće životinje, male ali komforne kućice za odmor, velili bazeni, slapovi zelenila koji se prelijevaju u svim bojama dok ručate u raskošno uređenom restoranu.

Nastavak pročitajte na Explore Croatia

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.