Jedno od ključnih pitanja koje me zaokupljalo kao dijete, bilo je je o misteriju Vremena. Još kao djevojčica, ustrajno sam dodijavala starijima brojnim nepraktičnim pitanjima o tome što je to vrijeme, što znači kad je netko izvan vremena, i tako dalje i tako bliže.
Ulaskom u pubertet, stupanjem u život odraslih, a s godinama poslije i u bolne Ralje Života, za lamentacije o tome više nije bilo mjesta.  No digresija o vremenu, nehotice je iskrsnula ponovno, posjetom Varaždinskim Toplicama.

A zašto? Zato jer je taj varaždinski gradić tako neočekivano lijep u svoj toj eteričnosti, da ste dojma kako ste slučajno pomakli nekakvu koprenu i našli se u nekom drugom stoljeću. A  stoljeća itekako šapću ili žubore svojim ljekovitim vodama i svašta vam imaju ispričati. Od 1. do 4. stoljeća, na ovom području nalazio se termalni izvor ljekovite vode –  rimsko naselje Aquae Iasae a na ovoj poveznici možete doznati sve o prevrijednom naslijeđu Varaždinskih Toplica.

A da bi potencijal termalnih voda dobio zasluženo mjesto na Panteonu lječilišnog turizma, vrijedni domaćini svake godine organiziraju tematsku manifestaciju Aquafest kojom novinarima i posjetiteljima, prezentiraju brojni potencijali zdravstvenog turizma.

Aquafest 2019 – izvrsna  tematska manifestacija vrijedna posjete i turističkog ulaganja

Skupina novinara iz Hrvatske, Slovačke, Srbije i Makedonije u organizaciji kolegice Marije Barić s portala Hia.com.hr, imala je priliku uživati u  gostoprimstvu vrijednih žitelja varaždinskog kraja, maštovitom programu, sjajnoj rimskoj gozbi i pravoj svečanosti, kroz tematsku manifestaciju Aquafest 2019.

Ova atraktivna tematska manifestacija je svojevrsni tribute rimskom životu, kada kroz dva dana gradićem defiliraju lijepe božice nimfe, hrabri legionari, toge raznih boja, uz  dojmljiv scenski prikaz žrtve Božici Dijani Luni.

Pored  koncerta umjetnice Doris Karamatić (harfa) i beat – boxera Mislava Medića,te prave rimske gozbe (čiji će slikopis doći na red u slijedećim poglavljima),  slijedeći dan su organizatori priredili i rimski sajam s radionicama prirodne kozmetike, drvenih igračaka, kuhao se veliki rimski lonac u kome su se krčkali sastojci divljači, srnetine, veprovine, gljiva i raznoraznih začina).. Općenito svašta lijepog se krčkalo u loncu Varaždinskih Toplica ta dva dana.

Gozba na rimskom lokalitetu

Sudionicima ovog skupa uskoro je zamirisala rimska gozba koju je priredila ekipa iz obližnjeg hotela Minerva a koju predvodi šefica kuhinje Marija Denžić. Obzirom na delicije proizašle pod kulinarskom palicom briljantne kuharice vezane za ovaj ručak, ne čude brojne nagrade i priznanja koje je ova darovita gospođa više puta osvajala na natjecanjima Hrvatskog kuharskog kupa.

Okusi rimskih delicija – blaženstvo dostojno bogova

Sveta Minervo! Sveti Jupiteru i Dijano! Blaženi Konstatin! Sretnici u togama, svi koji  ste imali sate i sate da u miru sve ove bakanalije pojedete i raspredate o smislu života.. Što drugo reći pred prizorima rimskog vina, medenih goveđih odrezaka, suhog vrata s dinjom, rimskom šunkom, najmekanijom svinjskom vratinom u posebnoj marinadi kojoj se prepliću arome koje nisu s ovog svijeta, dok vam nosnice draška piletina cara Konstatina s dinstanim marelicama,

Ili ječmena kaša s koprivama, kuhanom lećom, rimskim pogačicama koje se tope u ustima, rimskim njokima, pečenom teletinom u rajskim začinima, datulje punjene orasima, smokve okupane u sezamu (ili su to bile mrkve u šećernom ogrtaču), grožđe koje počiva pored pileta, raznovrsno voće svih boja i oblika. Da me gospođa Marija hoće usvojiti..

nastavak bloga o Varaždinskim toplicama, pročitajte na Explore Croatia portalu

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.