S užasom i grozom dočekujete nove vijesti o novom toplotnom udaru i paklenim vrućinama!
Siti ste skrivanja u kući ili uredu pod klima uređajima, a vrele plaže i horde turista, ionako nisu opcija.
Duboko u sebi grozite se mirisa kokosove kreme, japanki, šarenih ručnika a ponajviše veselog urlanja nedužne dječice i tinejdžera na prekrcanoj plaži.
No uvijek može gore. Od prizora krcate plaže gori samo može biti apokaliptični polurastaljeni gradski asfalt bez natruhe povjetarca! Odnosno grad bez mora.
Još ako koristite javni prijevoz u kojem kao da su svi (vama u inat), zaboravili upotrijebiti dezodorans, ljetno mučeništvo je postalo surova stvarnost!

Spas nije daleko..

slap-zeleni-vir-21
foto: www.gorskikotar.hr

Prohladni proplanci, svježa arija planinskih pejzaža, vilenjačka hladovina šume ili svježina bistrog  jezera, sure prohladne planine – vaš je ljetni san iz kojeg se ne želite probuditi.
Nemojte očajavati jer Hrvatska je puna i takve blagodati! Donosimo stoga naših šest prijedloga za hitro bježanje u hladovinu.
Ponešto kondicije, puno svježe vode, prstohvat dobre volje, ponešto malo novaca (zanemarivo u odnosu na obalu) – i možete pobjeći iz asfaltnog zatvora tamo gdje vam srce poželi!

1. Kanjon Vražji prolaz – Gorski kotar
Ovaj 800 metara dugačak kanjon Vražji prolaz  mnogi smatraju jednim od najljepših prizora u Gorskom kotaru. Prolaz uz pomoć mostića i stepenica vodi kroz usku guduru-sutjesku, široku oko dva metra i stiješnjenu među stotinjak metara visokim stijenama. Na kraju prolaza potražite još jednu atrakciju – spilja-izletište Muževa hižica za koju se vežu brojne legende iz povijesti i prirodoslovlja.
Ulaz u kanjon se nalazi pored Planinarskog doma istoimenog izletišta Zeleni Vir koji je proglašen rezervatom prirodnih vrijednosti 1962. godine.
Nakon obilaska ovog fascinantnog mjesta, okrepu možete pronaći u obližnjem planinarskom domu gdje će vam gostoljubivo osoblje ponuditi autohtonu paletu domaćih proizvoda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto:www.gorskikotar.hr

2. Čudesna šuma Žutica
Nedaleko od Ivanić grada, nalazi se  šuma Žutica koja se prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja.
Za posjetitelje je najbolja točka posjete Poučna staza koja se sastoji od 10 poučnih točaka, a dužina staze je oko 2500 m.
Zamišljena je tako da posjetitelje provede kroz različite šumske čudesne predjele i naravno, ponečemu ih poduči. Ponajprije tome gdje se najbolje sakriti od vrućina i lijepo zaspati. Tako poučna staza prolazi kroz gustu šumu hrasta lužnjaka, šumu običnog graba, pa sve do poplavne šume poljskog jasena. Jednim dijelom prolazi uz riječno korito stare Lonje. Više o ovoj neobičnoj vilinskoj šumi saznajte na www.sumazutica.com.

sumazutica.com_
foto:www.sumazutica.com

3. Bijele i samarske stijene – Gorski kotar
Ovaj neobičan prirodan fenomen Gorskog kotara – Samarske stijene sastoje se od dvadesetak izdvojenih kamenih skupina.  Za planinare je u Samarskim stijenama uređena planinarska brvnara – sklonište na neobičnoj i zanimljivoj lokaciji u polušpilji pod previjesnom stijenom pa je zaštićeno od vremenskih neprilika.
Prilaz Bijelim i Samarskim stijenama je šumskom makadamskom cestom iz mrkopaljskog Vojnog Tuka preko Matić poljane i dalje do Mlečikovog luga odakle se odvaja planinarska staza za Samarske stijene. Dva kilometra dalje odvaja se i staza za Bijele stijene.

Napomena: Ovo izletište ipak traži određenu dozu kondicije i minimum planinarskog iskustva kao i adekvatnu opremu.
Više o ovom jedinstvenom fenomenu potražite na hrvatski-vrhovi/samarske-stijene.

Bijele-stijene-prsti-foto-summitpost.org_
foto:www.sumitorg – bijele stijene

4. Mrežnica 

95_mreznica_005-eko-turizam-mreznica
foto:www.mreznica.com

Rashladite se pored jedne od najljepših hrvatskih rijeka! Ova smaragdna ljepotica duga je 64 km i ispresjecana je sa 98 slapova. Izvire kod Slunja, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca, no većinom je poznata kao dugoreška rijeka. Ljubitelji aktivnog odmora kao što je rafting, upoznali su sve virove ove riječne ljepotice koja brojnim izletnicima pruža cijelu lepezu mogućnosti, od raftinga, vožnje kajakom i spuštanjem niz njene strme brzace.. Selo Mrežnica nalazi se u Karlovačkoj županiji u općini Barilović a ljubitelji ruralnih izletišta tu mogu pronaći izrazito atraktivnu ponudu eko turizma i atraktivnih tradicijskih kuća za odmor sa autentičnom gastronomskom ponudom kraja i više nego razumnim cijenama.

61_mreznica_008-ekoturizammreznica
foto:mreznica.com

5. Žumberak – Samoborsko gorje
Nemojte propustiti istražiti ovo područje tako blizu Zagreba, koje je još 1999 proglašen Parkom prirode.
Kako doći do ove ljepote, informirajte se na linku  i krenite u istraživanje područja koje obiluje zelenim pašnjacima, bistrim zrakom, dobrim ugostiteljskim objektima a odmor i okrepu možete potražiti poslije u Samoboru.

park_zumberak_home-park-zumberak.hr_1
foto:park-zumberak.hr

6. Turopoljski kraj (Velika Gorica, Zagrebačka županija)
Razlozi za istražiti Veliku Goricu i njenu čudesnu prirodu su brojni.
Od raznolike palete aktivnog odmora, do izvrsno opremljenih izletišta, ova destinacija Zagrebačke županije zaslužuje biti na svačijem popisu top izletišta kontinenta.

Turpoolje-Velika-Gorica-Medium
foto: Turistička zajednica Grada Velike Gorice

Zapamtite da  nema bolje i zdravije klime od prirodnog hlada a navedena lista samo je manji dio naših prirodnih dragocjenosti i posebnosti. Potražite u brojnim zakutcima Lijepe naše ovog ljeta samo vašu oazu i uživajte u zasluženoj tišini.

I naravno, rashladite se! 🙂

 

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.